Sådan bruger du en hjertestarter

Hjertestarterdag for alle

Til Hjertestarterdagen onsdag den 16. oktober kan børn og voksne blive klar til at redde liv. Livredder, Henrik Høj Andersen, viser, hvordan man yder genoplivning og bruger en hjertestarter.

Havet i Kultur- & Borgerhuset bliver omdannet til et læringscenter onsdag den 16. oktober, hvor både børn og voksne kan blive klogere på hjertemassage og hjertestartere. Arrangementet foregår som et åbent hus, så du kan komme fra kl. 11-14.30 og teste. om du ved alt om genoplivning og hjertestartere. 

Livredderen, Henrik Høj Andersen, viser, hvordan man giver hjertemassage og kunstigt åndedræt til en person, som er faldet om med hjertestop. Man kan afprøve sine færdigheder på en genoplivningsdukke, og alle kan være med. Børn kan yde genoplivning fra cirka 12-årsalderen og alle kan ringe 1-1-2, også mindre børn. Instruktørerne er klar til at fortælle om gode redskaber, som er med til at redde liv, eksempelvis landets førstehjælperordninger, ligesom man kan teste sin viden om genoplivning i årets quiz.  

“Jeg står klar til at møde vallensbækkerne og glæder mig til at snakke med dem om genoplivning. Ved at kigge forbi Hjertestarterdagen kan man på kort tid blive forberedt til at handle hurtigt, hvis uheldet skulle være ude. Når man ringer 1-1-2 ved hjertestop bliver man guidet til at give hjertemassage og kunstigt åndedræt – og det er lettere, hvis man har øvet sig et par gange før. Det hjælper vi med til Hjertestarterdagen,” fortæller Henrik Høj Andersen, livredder i Vallensbæks svømmehaller. 

Flere og flere træder til for at redde liv ved hjertestop 

Der er sket flotte fremskridt i Danmark i løbet af de sidste årtier og flere overlever hjertestop. I Danmark falder omkring 4.000 personer hvert år om med hjertestop uden for hospital, svarende til cirka 11 personer om dagen. I to ud af tre tilfælde træder vidner til med genoplivning, hvilket er en tredobling i forhold til i 2001. Samtidig ved vi, at tre ud af fire hjertestop sker i private hjem. Det er derfor vigtigt at kunne træde til hurtigt for at redde sine nærmeste, da chancen for at overleve er markant, hvis der bliver givet hjertemassage og kunstigt åndedræt indenfor de første minutter. Sidst opdateret 07.10.2019

linkedin-icon