Åbent brev til transportminister Benny Engelbrecht og transportudvalget

Det har kostet 800 millioner Euro, svarende til 6 mia at overdække nybygget delstrækning af motorvej A7 ved Hamborg

Vallensbæk 13. oktober 2020

Til Transportminister Benny Engelbrecht

 c.c. Transportudvalget , Christiansborg

Borgerne i Vallensbæk har tabt tålmodigheden med at støjen fra Danmarks største motorvejsudfletning, der allerede nu befinder sig langt over EU’s og Vejdirektoratets egne støjgrænser.

Efter mange års kamp blev vi ved det forrige trafikforlig endelig stillet i udsigt, at vi stod øverst på listen over vejstrækninger, hvor støjbekæmpelse skulle prioriteres – sammen med Hvidovre, Gentofte, Brøndby og Odense.

Men knapt var valget overstået, før trafikminister Benny Engelbrechts trak det løfte tilbage med en udmelding om, at regeringen ville genåbne det trafikforlig, som den forhenværende borgerlige regering havde indgået i foråret.

Nu er vi som Ludo-brikker slået tilbage til start. Vi har ikke et lille markfirben, der skal tages hensyn til.

 Vi har babyer, småbørn, familier, unge og gamle og erhverv. Tæller vi slet ikke med, når det besluttes, om der skal sættes støjskærme op ved marker og vejstrækninger uden beboelse, eller om det skal gavnel de hundred tusinde af familier, der påvirkes dagligt af stadig stigende støj fra bilerne på motorvejen.

Det er en kendt sag, at støj skaber hjerteproblemer og at der er sammenhæng med cancer, fordi kroppen udsættes og nedbrydes af konstant stress og afbrudt nattesøvn. Forskningen har også påvist, at støj indvirker på evnen til at koncentrere sig, tænke kreativt og lære, trivsel, og fertilitet. Støj dræber flere end, der dør i trafikken. Det ses bare et andet sted – i stadig stigende sundhedsudgifter.

Naturen bliver brugt i bl.a. stressbehandling, og der er forskning, der viser  at en meget stor og medvirkende faktor til at skabe lykke og gode liv for dyr og mennesker, er naturen. Men hvad hjælper grønne områder og smuk natur, når støjniveauet overstiger 72 decibel?

Borgerne i Vallensbæk er ligesom alle andre i dette land omfattet af FNs verdensmål, som Danmark har skrevet under på.

Men det er tilsyneladende ikke en del af regeringens eller Vejdirektoratets dagsorden. FN har opstillet 17 verdensmål.

 Mål nr. 3. handler om sundhed og trivsel og om at skabe de optimale betingelser for vores børns trivsel. Børn trives ikke i støj. Bor man i et område med konstant baggrundsstøj fra personbiler og lastbilstøj, er der et markant problem med børns trivsel, opvækst og helbred.

Hvis vi skal præstere i dagligdagen, er det vigtigt, at vi får vores nattesøvn. Ifølge Vejfirektoratet er mere end 60 procent af boligerne på Vestegnen påvirket af støj, primært fra de statsejede motorveje. På landsplan er 15 procent af boligerne plaget af støj.

Spørgsmålet er, om borgerne herude kan være sikre, at det er deres trivsel og velfærd, som Vejdirektoratet prioriterer, eller om det er snævre, politiske hensyn, der skal afgøre, hvor pengene til støjdæmpende foranstaltninger bruges.

Det er ikke nok at nedsætte hastigheden, selv om erfaringerne fra bl.a. arbejdet med motorvejsudvidelse ved Solrød viste, at støjen fra motorvejen blev halveret ved 80 km/t. Her opførte man så både støjvold og støjskærme for motorvej og den ny Ringstedbane.

Men borgerne i Vallensbæk kan ikke vente på, at vi får en eventuel udvidelse af motorvejen, der ligesom i Solrød automatisk vil udløse støjværn i form af støjvolde og støjskærme.

 Vi føler os i den grad svigtet af regering og Vejdirektoratet, der gang på gang har andre prioriteter end lytte til de mest støjplagede borgere i Danmark. Og endnu mere grotesk, når der var aftalt at afsætte 1,6 mia til støjbekæmpelse, hvor vores område havde første-prioritet.

Vi kan igen kigge i vejviseren efter støjdæmpende asfalt, støjskærme eller nedsatte hastigheder. De fine intentioner stopper ved Brøndby. Herefter er det støjmæssigt den ”evige susen fra havet” af bildæk.

 Støj har ingen politisk farve. Det er et helbredsmæsigt farligt livsvilkår, vi deler, i en kommune, der står for den største tilvækst af borgere og småbørnsfamilier.  At I vil være det bekendt.

Med venlig hilsen

Kirsten Erlendsson

Bestyrelsesmedlem i ejerlauget Rendsagerparken

Løkketoften 9

2625 Vallensbæk